Schouten Europe B.V.: “Plantaardige voeding is goed voor mens, milieu en dieren”

Schouten 180

Je ziet het de laatste jaren steeds vaker: vleesvervangers. Maar familiebedrijf Schouten in Giessen was er al veel eerder bij. Na jarenlang actief geweest te zijn in de handel in grondstoffen en veevoeders, is Schouten zich al sinds 1990 gaan richten op het produceren van vleesvervangers. “We zagen dat het niet nodig was om vlees te eten om de juiste eiwitten binnen te krijgen, maar dat dit ook kan met plantaardige voeding”, vertelt Henk Schouten. “Op deze manier krijg je de juiste voedingsstoffen binnen, maar doordat er geen dieren meer bij te pas komen wordt er minder water gebruikt en is er minder uitstoot. Ook is het gezonder, je hebt bijvoorbeeld veel minder kans op hart- en vaatziekten. En we zijn heus niet tegen het eten van vlees, we denken alleen dat er een andere verhouding nodig is.”

En die boodschap verspreidt Schouten graag. “Toen wij in 1990 begonnen met plantaardige voeding was dat nog helemaal niet iets waar mensen het over hadden, nu praat iedereen erover.” En dat gesprek zet het bedrijf graag voort, onder andere door het oprichten van Chief, Centrum voor Hulp bij Innovatie, Educatie en Fascinatie Plantaardige Eiwitten. “Hiermee willen we meer voorlichting geven over plantaardige eiwitten. Bijvoorbeeld door langs scholen te gaan, maar we willen ook een fysiek centrum waar geproefd kan worden.” Dat proeven is volgens Schouten erg belangrijk. “Door het iemand te laten beleven, kan iemands gedrag veranderen. Als iemand het niet geprobeerd heeft, denkt die al snel dat het vast niet lekker zal zijn, maar als die het dan proeft is dat helemaal niet zo. Bij een hamburger proef je het verschil niet meer, en soms smaakt plantaardig zelfs beter.”

Ook tijdens de Altena Cup is het mogelijk om de plantaardige producten van Schouten te proeven. Schouten is namelijk partner van dit toernooi. “We vinden het erg belangrijk om ons in te zetten voor jongeren die meer bewegen en zich bewust zijn van wat zij eten. We geven de aanwezigen graag de kans om te ervaren dat plantaardig eten hartstikke lekker en gezond kan zijn.”