Richtlijnen en spelregels Altena Cup

De Altena Cup wordt georganiseerd door een  commissie van ervaren en deskundige personen uit de sportwereld c.q. het amateurvoetbal. Dit reglement is van toepassing op alle Altena Cup toernooien.

KNVB

Wedstrijden worden verspeeld volgens de spelregels zoals de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond ze heeft vastgesteld. Dat betekent dat alle wedstrijdvormen zoals geldend in het nieuwe seizoen van toepassing zijn. Deelname aan de wedstrijden van de Altena Cup geschiedt voor zowel clubs als spelers op basis van eigen risico.

Tuchtzaken

Gele en rode kaarten in het toernooi 2022 tellen alleen mee in het toernooi. De toernooicommissie verwerkt de gegeven kaarten en zal deze aan de clubs meedelen. De arbitrage zal tijdens het arbitreren de regels van de KNVB aanhouden. De organisatie zal altijd meegaan in de beslissing van de arbitrage. Bij bijzondere gebeurtenissen kan er altijd overleg plaatsvinden tussen de arbitrage en de organisatie en daarna kan er een gezamenlijk besluit worden genomen. Bij een directe rode kaart kan een rapport bij de scheidsrechter worden opgevraagd. Bij een rode kaart (dus ook 2x geel) volgt automatisch een uitsluiting voor de eerstvolgende wedstrijd. Indien er een vermoedelijk exces plaatsvindt, zal er voor gekozen worden om de zaak aanhangig te maken bij de tuchtcommissie van de KNVB. Een team dat vanwege collectief wangedrag ten opzichte van de scheidsrechter en/of vanwege collectief wangedrag door bijvoorbeeld een vechtpartij of andere gewelddadige handelingen schuldig wordt bevonden aan het staken van een wedstrijd kan uit het toernooi worden gezet. Indien er een niet-gerechtigde speler deel heeft genomen, zal de club die in overtreding is, de wedstrijd met 3-0 verliezen. Daardoor zal de andere club naar de volgende ronde gaan. De organisatie heeft voorts besloten dat er geen dispensatiespelers mogen worden ingezet. Alle spelers die deelnemen dienen lid te zijn van de vereniging waarvoor het uitkomt en te beschikken over een geldige spelerspas. Tevens dient een speler voor zijn vereniging voor officiële KNVB-wedstrijden speelgerechtigd te zijn. Spelers en trainers die door de KNVB voor een bepaalde tijd (tijdschorsing bijvoorbeeld 10 maanden) zijn geschorst, mogen niet deelnemen aan wedstrijden. Spelers die door de KNVB in competitie en bekerwedstrijden zijn uitgesloten, mogen wel deelnemen aan wedstrijden.

Arbitrage

Alle wedstrijden worden gespeeld met clubgrensrechters en een neutrale scheidsrechter. De finalewedstrijd op zaterdag 27 aug, categorie heren 1, zal worden gespeeld onder leiding van een arbitraal trio. De arbitrage wordt op beide speeldagen verzorgd door de Gorinchemse Scheidsrechtersvereniging (GSV). Vanuit de Altena Cup zal er een contactpersoon worden aangesteld voor vragen en verdere communicatie. Ook zal er vanuit de GSV een centraal contactpersoon zijn die communiceert met de Altena Cup en die intern binnen de GSV arbitrage verder communiceert.

Na elke wedstrijd zal de coördinator van de GSV de uitslagen doorgeven aan de contactpersoon van de Altena Cup. De kleding voor de arbitrage zal worden geregeld door de arbiters zelf en vooraf worden afgestemd met de coördinator GSV en Altena Cup qua kleur (i.v.m. kleur van de deelnemende teams).

Spelregels

De speeltijd is 45 minuten per wedstrijd (zonder rust of wisselen van speelhelft). Er wordt gespeeld met de speelballen van de ‘ op papier’ thuisspelende vereniging en in de warming-up gebruikt ieder eigen ballen. Bij hoge temperaturen een korte drinkpauze op de helft van de 45 minuten. Bij alle wedstrijden mag max. driemaal (niet doorlopend) worden gewisseld in de wedstrijd van 45 minuten. Bij gelijke stand zal er geen verlenging worden gespeeld. Een overwinning is goed voor 3 punten, gelijkspel 1 punt en verlies 0 punten. Elk gescoord doelpunt is goed voor 1 punt. De eindstand van de wedstrijden op dinsdag en zaterdag worden bepaald door de volgende volgorde:

1. Aantal punten

2. Totaal doelsaldo (doelpunten voor & tegen)

3. Eventueel onderling resultaat

Indien er dan nog steeds een gelijke stand is tussen twee teams die kans maken op de grote finale dan zullen die 2 teams door een onderlinge strafschoppenserie, na de laatste wedstrijd op zaterdag, onderling uitmaken wie de finale gaat spelen.

Zaterdag 27 augustus 2022

Alle wedstrijden worden gespeeld op het complex van Almkerk. De wedstrijdballen worden geleverd door gastclub Almkerk, maar ieder team is verantwoordelijk voor eigen warming-up ballen. De wedstrijden zullen zowel op kunst- als natuurgras-velden worden gespeeld. Na de laatste reguliere wedstrijd volgens het schema zullen de nummer 1 en 2 de grote finale gaan spelen op het hoofdveld o.l.v. een arbitraal trio. Deze finale zal 2x 20 minuten duren. Bij een gelijke eindstand zal er direct worden overgegaan tot een strafschoppenserie van 5 stuks per team. Indien er dan nog steeds geen winnaar is zullen de strafschoppen om en om verder gaan totdat er een winnaar uit de strijd komt.

Verlichting

Op dinsdag 23 Augustus zullen alle wedstrijden moeten worden gespeeld op een veld met verlichting. Indien er door welke reden ook een wedstrijd niet kan worden (uit)gespeeld zal de organisatie van de Altena Cup verder beslissen hoe verder.