GSV betrokken bij de Altena Cup

Bart Stoutjesdijk

Even een stukje geschiedenis. In 1863 is het spelletje voetbal ontstaan in Engeland. Let wel; Het was een spelletje. Toch bleek al heel snel dat het meer was dan een spelletje en dat het niet gespeeld kon worden zonder dat er iemand was die de regels hanteerde en zorgde dat alles in goede banen werd geleid. De beoefenaars van het spelletje waren gewoonweg te fanatiek. En zo ontstond al snel het begrip scheidsrechter (umpire). In eerste instantie waren het gewoon twee voetballers van de verenigingen maar die bleken het niet altijd met elkaar eens te zijn waarna men over ging op neutrale scheidsrechters.

Zo ontstond de eerste scheidsrechtersvereniging. Een kleine 100 jaar geleden (in 1925) werd er ook een scheidsrechtersvereniging opgericht in Gorinchem, genaamd de GSV. Deze GSV is door de organisatie van de Altena-cup gevraagd om de scheidsrechters te leveren voor dit toernooi. Uiteraard voelen wij ons daardoor zeer vereerd en we willen daar graag ons steentje aan bijdragen. Graag wil ik hierbij ook de gelegenheid aangrijpen om wat te vertellen over de GSV.

De GSV is een vereniging die vergelijkbaar is met een voetbalvereniging. We hebben zo’n 100 leden en trainen 1 keer in de week met een groep scheidsrechters onder begeleiding van twee zeer ervaren trainers. Net als bij een voetbalvereniging is er na afloop van de training de gelegenheid om gezellig wat te drinken of een balletje gehakt te eten in ons eigen clubhuis en na te praten over de wedstrijd van afgelopen weekend. Er wordt gekaart en gedart en regelmatig zijn er verlotingen. Voetbalverenigingen in de omgeving weten ons gelukkig steeds vaker te vinden met het verzoek om scheidsrechters te leveren voor oefenwedstrijden.

Zo te zien dus alles koek en ei zou je zeggen. Helaas is dat toch niet helemaal waar. Landelijk gezien vergrijst het scheidsrechterskorps in rap tempo en de GSV is daar geen uitzonding in. We zijn dan ook naarstig op zoek naar nieuwe leden, en niet alleen jonge leden al zou dat wel erg mooi zijn. Uiteraard zijn ook vrouwen van harte welkom. We willen dan ook iedereen, ongeacht de leeftijd of geslacht uitnodigen eens vrijblijvend met ons te komen trainen en kennis te maken met de arbitrage. We trainen elke woensdag van 19:45 tot 21:00 uur op het veld van voetbalvereniging SVW. Kom mee doen en genieten. Je zult zien dat het een geweldige hobby is.