De gezondere kantine en de Altena Cup

13. Groente én fruit bij het afrekenpunt

Samen naar een gezondere sportomgeving: dat is wat we graag willen bereiken. Het klinkt zo logisch, sporten doe je immers omdat het leuk en goed voor je is. En samen bereik je makkelijker dat die sportomgeving gezond en gezellig wordt ingericht.

De Altena cup is daar een mooi voorbeeld van. Tijdens de bijeenkomst van 8 april jl. was er in eerste instantie wat weerstand want het idee bestaat nog steeds bij de verenigingen dat gezond betekent dat er alleen nog maar worteltjes en komkommer geserveerd mogen worden. Gelukkig waren er aan het eind van de avond toch een aantal verenigingen die graag aan de slag wilden gaan met het assortiment in hun kantine. Vooral toen ze hoorden dat het bier en het broodje kroket gewoon mag blijven. Het is namelijk niet het doel om producten uit het assortiment weg te halen maar om juist betere keuze en gezondere producten toe te voegen aan het assortiment waardoor de leden en bezoekers van de kantine een keuze hebben.

De richtlijnen voor een gezondere kantine zijn eenvoudig:

  • Zorg ervoor dat er in elke productgroep (o.a. brood, drank, zoete en hartige snack) een betere keuze aanwezig is
  • Zet deze betere keuze op de prominente plaats in je kantine (bijvoorbeeld op de bar of boven in de koeling)
  • Stimuleer het drinken van water
  • Neem de ‘gezondere kantine’ op in het beleid van de vereniging zodat er ook op de lange termijn draagvlak is voor dit onderwerp

Voldoet de kantine aan deze richtlijnen, dan is het brons al binnen.

Is er ook fruit en / of groente aanwezig en verleidt de kantine qua uitstraling tot een betere keuze, dan is zelfs het zilver of goud binnen handbereik.

Voordat de zomervakantie begon, mocht ik bij VV Sleeuwijk, GRC 14 en NOAD’32 op bezoek komen om een kantinescan (nulmeting) te doen en advies te geven. Bij alle drie de verenigingen bleek dat ze al stappen in de gezondere richting hadden gezet en dat een certificaat zeker haalbaar zou zijn. Of het ook gelukt is om alle aanpassingen en veranderingen door te voeren bij de start van het nieuwe seizoen zodat de eerste certificaten uitgereikt kunnen worden, zullen we op 24 augustus bekend maken.

Ook aan de slag met de gezondere kantine? Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

Want een gezondere sportomgeving voor onze kinderen, dat wil toch iedereen?!

Irene Walk (Team:Fit coach)

06-33722864