Niet roken en NIX18 horen de norm te zijn

 

De Altena Cup zet zich in voor rookvrije sportverenigingen & verantwoord alcohol schenken. 

Veel kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op een sportvereniging. Zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals sporters, trainers en ouders. Met een rookvrij sportterrein geef je het goede voorbeeld aan kinderen en voorkom je bovendien het schadelijke meeroken. Maak jouw vereniging rookvrij en ga daarnaast aan de slag met een verantwoord alcoholbeleid.

Alle clubs worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met een rookvrije vereniging en verantwoord alcohol schenken. Wij geloven in de kracht van samen. Daarom is ons streven dat alle clubs rookvrij zijn. Hoe mooi zou het zijn als dit voor al de dertien deelnemende clubs van toepassing is. Op die manier dragen we met z’n allen hetzelfde uit en geven we het goede voorbeeld aan de jeugd. 

Ga voor rookvrij

Vanuit de Altena Cup bieden we ondersteuning aan verenigingen op weg naar een rookvrij terrein. We doen dat samen met de GGD West-Brabant. Draagvlak creëren is daarbij een belangrijke eerste stap. Je kunt het draagvlak onder de leden meten door bijvoorbeeld een enquête uit te sturen. Op de website van de Rookvrije Generatie vind je een voorbeeld enquête en meer informatie om aan de slag te gaan met een rookvrije vereniging: www.rookvrijegeneratie.nl/sport. 

Verantwoord alcohol schenken

In sportkantines wordt vaak alcohol geschonken en het is belangrijk hier op een verantwoorde wijze mee om te gaan. Sportverenigingen kunnen hun leden ondersteunen in het maken van gezonde(re) keuzes door het opstellen en naleven van een alcoholbeleid. Meer informatie hierover vind je op www.nocnsf.nl/alcohol-en-sport 

Scoren

Wil jij met jouw club scoren op deze thema’s? Geef een voorschot en pak samen met jouw team de bal op. We denken graag met je mee. Neem gerust contact op met: Simone van Halteren (Adviseur Preventie & Gezondheid, GGD West-Brabant) 

s.halteren@ggdwestbrabant.nl