Gezondere Sportkantine en 1e Rookvrije Sportpark bij vv Sleeuwijk

3 SLeeuwijk

Afgelopen zaterdag heeft vv Sleeuwijk het zilveren certificaat Gezondere Sportkantine ontvangen. Voorzitter Edwin van de Poel mocht dit certificaat in ontvangst nemen van Irene Walk van Team-Fit, onder toeziend oog van  Jakko Bouman en Kees Braat, voorzitter en penningmeester van de AltenaCup. Vv Sleeuwijk is daarmee alweer de 3e voetbalvereniging in Altena die het zilveren certificaat heeft behaald. Eerder werd het certificaat uitgereikt aan GRC14 en NOAD’32.

Gezondere Sportkantine

Team Fit/Voedingscentrum is de landelijke  organisatie die de certificering regelt. Er is een bronzen, zilveren en gouden certificaat te behalen. Doel is de leden van de voetbalverenigingen in aanraking te laten komen met gezondere voeding in de kantine, naast de gebruikelijk verkrijgbare artikelen. De richtlijnen voor een gezondere kantine zijn vrij eenvoudig:

  1. Zorg ervoor dat er in elke productgroep (o.a. brood, drank, zoete en hartige snack) een betere keuze aanwezig is
  2. Zet deze betere keuze op de prominente plaats in je kantine (bijvoorbeeld op de bar of boven de in de koeling)
  3. Stimuleer het drinken van water
  4. Neem de “gezondere kantine” op in het beleid van de vereniging zodat er ook op de lange termijn draagvlak is voor dit onderwerp.  

Voldoet de kantine aan deze richtlijnen, dan is het brons al binnen. Is er ook fruit en/of groente aanwezig en verleidt de kantine qua uitstraling tot een betere keuze, dan is zelfs het zilver of goud binnen handbereik. Bij 3 voetbalverenigingen in Altena is dat dus al het geval.

Rookvrij Sportpark

Vv Sleeuwijk is ook de 1e voetbalvereniging in Altena die het gehele complex Rookvrij heeft gemaakt. Eerder was dat al het geval in de ochtend bij de jeugdwedstrijden. Vanaf aanvang van dit seizoen geldt het voor het gehele complex. Achter de kantine is een hoekje vrijgemaakt waar beperkt gerookt kan worden. 

AltenaCup

De AltenaCup wil naast het voetbaltoernooi ook veel aandacht schenken aan maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de Gezondere Sportkantine, Jongeren op Gezond Gewicht, Rookvrije Sportparken, Alcoholvrije sportparken tijdens jeugdwedstrijden, drugsbestrijding en aandacht voor ongewenst gedrag. Het bestuur van de AltenaCup hoopt dat in het nieuwe voetbalseizoen de overige 10 voetbalverenigingen zich inspannen om ook de Gezondere Sportkantine bij de club te introduceren en een certificaat binnen te halen. Maar ook dat het goede voorbeeld van vv Sleeuwijk voor het Rookvrije Sportpark navolging verdiend, zodat binnen enkele jaren alle voetbalcomplexen in Altena rookvrij zullen zijn.