Het Kontakt: 2500 voetballers doen mee aan eerste Altena Cup

Kees Braat GRC

ALTENA • Op 24 augustus strijden de dertien voetbalclubs uit de nieuwe gemeente Altena om de eerste Altena Cup. Gezond leven wordt een belangrijk onderdeel van het voetbaltoernooi.

Het wordt een evenement, waarbij ook maatschappelijke betrokkenheid en gezond leven een belangrijke rol zullen spelen. Maandagavond wordt in het gemeentehuis in Almkerk door het bestuur van Stichting Altena Cup het indrukwekkende plan gepresenteerd. Het format voor een voetbaltoernooi waar 2500 voetballers/sters, jongens en meisjes, aan deelnemen komt uit het brein van Jakko Bouman, eigenaar van sportshop Jakko Sport in Sleeuwijk.

Hij was de laatste jaren de drijvende kracht achter het traditionele toernooi om de Aalburg Cup, dat 46 jaar in de gemeente Aalburg werd georganiseerd. Door het wegvallen van de gemeentegrenzen lanceerde Bouman het idee om voor de dertien voetbalclubs in de nieuwe gemeente Altena een evenement te organiseren. Bouman – hij fungeert als voorzitter van de Stichting Altena Cup – zocht een groep specialisten om hem heen.

Voormalig Woudrichem-voorzitter Kees Braat sloot als eerste aan en is penningmeester van de stichting. Frans van der Wiel is secretaris, de functie die hij tevens bij Kozakken Boys bekleedt.

Belang
Braat beseft dat er rond de voetbalverenigingen een zweem van subsidieverstrekkingen en kosten voor aanleg van kunstgrasvelden hangt. “Dat bracht ons op het idee om met dit voetbalevenement duidelijk te maken wat het belang van voetbal, de jeugdopleiding en sport in het algemeen in deze regio betekent. Daar wil ik mij graag, samen met de overige leden binnen de stichting, voor inzetten.”

Naast het eerdergenoemde dagelijks bestuur zijn ook Marco van Rijswijk (Wilhelmina’26), Johan van der Werff (voetbaltrainer), Jetty Duister (presentatie), Tim van Ammelrooy (eigenaar Trainingskampen.nl) en Dinant van Drunen (eigenaar FysioFit Altena) met al hun kennis toegetreden tot de organisatie.

De gemeente Altena telt dertien voetbalverenigingen op een inwoneraantal van 55.000, dat is veel. Binnen die voetbalclubs zijn in totaal 4500 leden wekelijks actief op de velden bezig. Procentueel steekt Altena met een aandeel van ruim 8 procent voetballende inwoners ver uit boven het landelijk gemiddelde van 5.5 procent.

Voorronden
Op dinsdag 20 augustus worden op de sportparken van Noad’32, Altena, Be Ready en Almkerk bij de senioren de voorronden afgewerkt. Zaterdagmiddag 24 augustus is op sportpark Almbos in Giessen/Rijswijk de finale. Op deze zaterdagmorgen spelen alle jeugdleden vanaf onder 7 tot 19 jaar, en dat zijn er ruim 2000, hun toernooi op een van de dertien sportcomplexen in de gemeente.

Het maatschappelijk deel rond de eerste Altena Cup wordt ondersteund door grote partijen als Schouten Giessen en HAK Giessen. “Zij zijn beiden partner in het geheel geworden”, vertelt Braat. “Schouten Giessen ziet kansen om sporters bekend te maken met hun GoodBite Vegetarische producten. Schouten is een wereldspeler op dit gebied en werkt vanuit het hart van de gemeente.”

Hetzelfde geldt voor HAK, waar eveneens enthousiast op het evenement werd gereageerd. HAK presenteert zich in het eigen dorp met de meest innovatieve producten van de conservengigant. De Altena Cup vindt voor dit maatschappelijke event verder ondersteuning bij hoofdsponsor Rabobank Altena-Bommelerwaard en de gemeente Altena.

Foto: Jan Noorlandt