De gezondere sportomgeving en de Altena Cup

 

 

 

Samen naar een gezondere sportomgeving: dat is wat we graag willen bereiken. Het klinkt zo logisch, sporten doe je immers omdat het leuk en goed voor je is. En samen bereik je makkelijker dat die sportomgeving gezond en gezellig wordt ingericht. De Altena Cup is daar een mooi voorbeeld van. 

Maar wat is dan een gezondere sportomgeving? Het NOC*NSF heeft dat als volgt omschreven: Een gezonde sportomgeving is een prettige en gezonde plek waar je geen ongezond gedrag aanleert. Hierbij kijken we naar een verantwoord alcoholgebruik, een rookvrij sportterrein en naar het aanbod van gezonder eten en drinken. Als Team:Fit coach begeleid ik verenigingen op deze drie thema’s waarbij ik op het thema ‘rookvrij’ veel samenwerk met de GGD. 

In 2019 / 2020 mocht ik bij veel verenigingen in de Gemeente Altena op bezoek komen om samen eens te kijken naar het aanbod in de kantine. Met het mooie resultaat dat ik bij GRC’14, NOAD’32 en VV Sleeuwijk een zilveren certificaat mocht overhandigen. 

Vanaf 1 januari 2021 is de werkwijze van Team:Fit veranderd en in plaats van certificaten kan een sportvereniging voortaan een Topprestatiebadge behalen op een of meerdere van bovengenoemde thema’s. Aan de hand van de checklist ‘Richtlijn Eetomgevingen’ van het Voedingscentrum neem ik het huidige aanbod van de vereniging door en met behulp van een kaartenspel kan de vereniging dan zelf bepalen welke stappen er gezet kunnen worden en in welk tempo de veranderingen doorgevoerd gaan worden. 

Het gaat er dus niet om, dat het huidige assortiment helemaal op de schop moet, maar dat er een keuze mogelijkheid is voor diegene die wel graag een gezonder product wil kopen in plaats van dat broodje kroket of een biertje. Steeds meer mensen zijn bewust bezig met een gezondere leefstijl en hoe mooi is het, als je daar als vereniging op in kunt spelen. 

Kan jouw vereniging wel wat hulp gebruiken in dit proces naar een gezondere sportomgeving, zijn jullie benieuwd naar de stappen die gezet kunnen worden of wil je zelfs voor die Topprestatiebadge gaan? Neem dan contact met mij op om een afspraak te plannen. 

Want een gezondere sportomgeving voor onze kinderen, dat wil toch iedereen?!  

Irene Walk

06-33722864

Irene.walk@teamfit.nl