Reglement

RICHTLIJNEN EN SPELREGELS

De Altena Cup wordt georganiseerd door een  commissie van ervaren en deskundige personen uit de sportwereld c.q. het amateurvoetbal. Dit reglement is van toepassing op alle Altena Cup toernooien.

KNVB

Wedstrijden worden verspeeld volgens de spelregels zoals de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond ze heeft vastgesteld. Dat betekent dat alle wedstrijdvormen zoals geldend in het nieuwe seizoen van toepassing zijn. Deelname aan de wedstrijden van de Altena Cup geschiedt voor zowel clubs als spelers op basis van eigen risico.

Tuchtzaken

Gele en rode kaarten in het toernooi 2019 tellen alleen mee in het toernooi. De toernooicommissie verwerkt de gegeven kaarten en zal deze aan de clubs meedelen. De arbitrage zal tijdens het arbitreren de regels van de KNVB aanhouden. De organisatie zal altijd meegaan in de beslissing van de arbitrage. Bij bijzondere gebeurtenissen kan er altijd overleg plaatsvinden tussen de arbitrage en de organisatie en daarna kan er een gezamenlijk besluit worden genomen. Bij een directe rode kaart kan een rapport bij de scheidsrechter worden opgevraagd. Bij een rode kaart (dus ook 2x geel) volgt automatisch een uitsluiting voor de eerstvolgende wedstrijd. Indien er een vermoedelijk exces plaatsvindt, zal er voor gekozen worden om de zaak aanhangig te maken bij de tuchtcommissie van de KNVB. Een team dat vanwege collectief wangedrag ten opzichte van de scheidsrechter en/of vanwege collectief wangedrag door bijvoorbeeld een vechtpartij of andere gewelddadige handelingen schuldig wordt bevonden aan het staken van een wedstrijd kan uit het toernooi worden gezet. Indien er een niet-gerechtigde speler deel heeft genomen, zal de club die in overtreding is, de wedstrijd met 3-0 verliezen. Daardoor zal de andere club naar de volgende ronde gaan. De organisatie heeft voorts besloten dat er geen dispensatiespelers mogen worden ingezet. Alle spelers die deelnemen dienen lid te zijn van de vereniging waarvoor het uitkomt en te beschikken over een geldige spelerspas. Tevens dient een speler voor zijn vereniging voor officiële KNVB-wedstrijden speelgerechtigd te zijn. Spelers en trainers die door de KNVB voor een bepaalde tijd (tijdschorsing bijvoorbeeld 10 maanden) zijn geschorst, mogen niet deelnemen aan wedstrijden. Spelers die door de KNVB in competitie en bekerwedstrijden zijn uitgesloten, mogen wel deelnemen aan wedstrijden.

Arbitrage

De poulewedstrijden worden gespeeld met clubgrensrechters en een neutrale scheidsrechter. Op de finaledag, categorie heren 1, worden de wedstrijden gespeeld onder leiding van een arbitraal trio. De arbitrage wordt op beide speeldagen verzorgd door de Gorinchemse Scheidsrechtersvereniging (GSV). Vanuit de Altena Cup zal er een contactpersoon worden aangesteld voor vragen en verdere communicatie. Ook zal er vanuit de GSV een centraal contactpersoon zijn die communiceert met de Altena Cup en die intern binnen de GSV arbitrage verder communiceert.

Na elke wedstrijd zal de coördinator van de GSV de uitslagen doorgeven aan de contactpersoon van de Altena Cup. De kleding voor de arbitrage zal worden geregeld door Stichting Altena Cup en vooraf worden afgestemd met de coördinator GSV qua aantal, kleur (i.v.m. kleur deelnemende teams) en maat. De kleding zal op dinsdag 20 Augustus weer worden ingeleverd bij de coördinator Altena Cup, die zorgt ervoor dat de kleding weer gewassen wordt uitgeleverd voor de finaledag.

Poulewedstrijden

Op ieder complex wordt een poule van 3 teams gespeeld met totaal 3 wedstrijden. De speeltijd is 45 minuten per wedstrijd (zonder rust of wisselen van speelhelft). Er wordt gespeeld met de speelballen van de ‘ op papier’ thuisspelende vereniging en in de warming-up gebruikt ieder eigen ballen. Bij hoge temperaturen een korte drinkpauze op de helft van de 45 minuten. Bij alle wedstrijden mag max. driemaal (niet doorlopend) worden gewisseld in de wedstrijd van 45 minuten. Bij gelijke stand zal er geen verlenging worden gespeeld. Een overwinning is goed voor 3 punten, gelijkspel 1 punt en verlies 0 punten. Direct na iedere wedstrijd (ongeacht de uitslag) een strafschoppenserie worden afgewerkt. Deze strafschoppen zijn van belang om (eventueel) de poulestand te bepalen. De poulestand wordt bepaald door de volgende volgorde:

  1. Aantal punten
  2. Totaal doelsaldo van de 2 wedstrijden (doelpunten voor & tegen)
  3. Aantal gescoorde strafschoppen in strafschop-penserie na de wedstrijd.

Aan de hand van de definitieve poulestand wordt het wedstrijdschema bekend gemaakt voor de finaledag.

Finaledag

Vanaf 12.00 uur en dan elk heel uur wordt een wedstrijd van 45 minuten gespeeld aan de hand van de poulestanden. Ieder team speelt dan weer   2 wedstrijden van 45 minuten achter elkaar. De eerste serie wedstrijden in blokken van 2 uur gaan om de 9e t/m 12e plaats (van 12-14u). Vervolgens van 14-16u gaat het om plek 5 t/m 8 en van 16-18u wordt er gestreden om de eerste 4 plekken. Alle wedstrijden worden geleid door een arbitraal neutraal trio. De wedstrijdballen worden geleverd door gastclub GRC14, maar ieder team is verantwoordelijk voor eigen warming-up ballen. Bij alle wedstrijden die in een gelijkspel eindigen wordt er direct begonnen aan een strafschoppenserie van ieder 5. Indien de stand dan nog steeds gelijk is zullen er om en om strafschoppen worden genomen. De wedstrijden zullen op kunstgras-velden worden gespeeld.

Kunstgras

Alle wedstrijden zullen op kunstgras worden gespeeld. Op dinsdag 20 Augustus zullen alle wedstrijden moeten worden gespeeld op een veld met verlichting. Indien er door welke reden ook een wedstrijd niet kan worden (uit)gespeeld zal de organisatie van de Altena Cup verder beslissen hoe verder.

Toernooien (jeugd – vrouwen)
De organiserende vereniging past bovenstaande op de gebruikelijke wijze toe.

 

 

X